Δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Εργασίας το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, το οποίο προβλέπει ανατροπές και αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης και σύνταξης. Μαζί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατέθηκαν προς δημόσια διαβούλευση και οι ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων, καθώς και των τυχερών παχνιδιών.

Το αφορολόγητο ορίζεται στις 9.091 ευρώ από 9.550 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές κλιμακώνονται από το το 22% για τις πρώτες 20.000 ευρώ εισοδήματος και φθάνει μέχρι το 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, μισωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα από 9.100 έως και 27.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο από 8 έως και 176 ευρώ Μειώσεις φόρου από 76 έως και 399 ευρώ θα έχουν μισθωτοί και συνταξιούχουι με εισοδήματα από 28.000 έως και 43.000 ευρώ, ενώ μεγάλες επιβαρύνσεις περιμένουν μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα υψηλότερα των 43.000 ευρώ.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα έως 32.000 ευρώ προβλέπονται ελαφρύνσεις έως και 764 ευρώ, αλλά κλιμακωτές επιβαρύνσεις για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Σημαντικές θα είναι οι επιβαρύνσεις για όσους εισπράττουν εισοδήματα από μερίσματα ή από ενοίκια.

Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15% ενώ οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια αυξάνονται από 11% σε 15% για όσους εισπράττουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ έως και 35.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 35%.

Για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 35.000 ευρώ προβλέπεται η επιβολή συντελεστή 45%.

Εισόδημα (Μισθοί, Συντάξεις, Επιχ. Δραστηριότητα)

Φορ. Συντελεστής 0 - 20.000 22%

20.001 - 30.000 29%

30.001 - 40.000 37%

40.001 – 45%

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα, υπολογίζεται με την ακόλουθη κλίμακα:

Εισόδημα Εισφ. Αλληλεγγύης 0 – 12.000 0%

12.001 - 20.000 2,2%

20.001 - 30.000 5,00%

30.001 - 40.000 6,50%

40.001 - 65.000 7,50%

65.001 - 220.000 9,00%

>220.000 10,00%

Η εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και βαίνει μειούμενη κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται. Τα 15 έτη ασφάλισης αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της. Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ. Είναι μόλις 222 σελίδες, αν έχετε κουράγιο να το διαβάσετε...

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με αφορμή την προώθηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή. Η απάντηση, λοιπόν, των συνδικάτων στον «ασφαλιστικό και φορολογικό οδοστρωτήρα» ήταν η αναμενόμενη: 48ωρη απεργία, Παρασκευή και Σάββατο 6-7 Μαΐου, κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την Κυριακή, 8 Μαΐου, οπότε θα εορταστεί η Εργατική Πρωτομαγιά. ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμια σωματεία καλούν σε απεργιακό συλλαλητήριο, την Παρασκευή στις 12.00, στην πλ. Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Συγκέντρωση και στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, πάλι από ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμια σωματεία, στο Σύνταγμα. Παράλληλα, απευθύνουν νέο κάλεσμα σε παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 18.00 την Κυριακή στο Σύνταγμα, με στόχο την αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου που προβλέπει «νέα γενικευμένη φοροεπιδρομή είτε μέσω της έμμεσης είτε μέσω της άμεσης φορολογίας», όπως υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ.

Διατηρείται στον προγραμματισμό το συλλαλητήριο το πρωί της Κυριακής (10.00, πλ. Κλαυθμώνος) για την Πρωτομαγιά.

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Στη Θεσσαλονίκη, προγραμματίζει συλλαλητήριο για την Κυριακή, στις 11.00, έξω από το Εργατικό Κέντρο. Με τρεις συγκεντρώσεις κλιμακώνει το ΠΑΜΕ: Παρασκευή στις 11.00 στην Ομόνοια, Σάββατο στις 18.00 στο ίδιο σημείο και Κυριακή στις 10.30 στο Σύνταγμα. «Εφτασε η ώρα της μάχης», τονίζει το ΠΑΜΕ, καλώντας όλους τους εργαζόμενους «να νεκρώσουν τα πάντα».

Το συλλαλητήριο του Σαββάτου θα έχει παναγροτικό-παλλαϊκό χαρακτήρα, καθώς συμμετοχή έχουν ανακοινώσει αγρότες της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων (προσυγκέντρωση των αγροτών στις 17.00 στην πλ. Καραϊσκάκη). Συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία από την Πέμπτη έχει ξεκινήσει καταλήψεις σε ΧΥΤΑ, δημοτικά γκαράζ, δημαρχεία και λοιπά δημοτικά κτίρια. Λόγω των προβλημάτων στην αποκομιδή απορριμμάτων, δήμοι της χώρας αναμένεται να απευθύνουν έκκληση στους δημότες να μην αποθέτουν σκουπίδια στους κάδους.

Σε 48ωρη απεργία προχώρησε από τα μεσάνυχτα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ ανακοίνωσαν ότι θα μείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή.

Από τις 06.00 την Παρασκευή ώς τις 06.00 το πρωί της Κυριακής θα διαρκέσει η απεργία των δημοσιογράφων, όπως αποφάσισε η ΠΟΕΣΥ. Δεν θα μεταδίδονται ειδήσεις, με μοναδικές εξαιρέσεις 15λεπτα απεργιακά δελτία από τα ραδιόφωνα στις 13.15-13.30 και στους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20.00-20.15.

Νεκρώνουν οι συγκοινωνίες Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ θα μείνει ώς τα μεσάνυχτα του Σαββάτου η πρωτεύουσα, καθώς όλα τα σωματεία των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη 48ωρη απεργία. Την Κυριακή τα μέσα σταθερής τροχιάς θα κινηθούν κανονικά, αλλά οι συρμοί του μετρό θα σταματούν στον σταθμό Δ. Πλακεντίας, λόγω απεργίας στον προαστιακό. Ακινητοποιημένα για 48 ώρες θα μείνουν λεωφορεία και τρόλεϊ. Την Κυριακή, λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν μεταξύ 09.00 και 21.00 (η απόσυρση των οχημάτων θα ξεκινήσει από τις 20.00). Ακινητοποιούνται τα τρένα ώς τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Η απεργία των εργαζομένων του ΟΣΕ αφορά και το δίκτυο του προαστιακού. Κανονικά θα γίνουν όλα τα αεροπορικά δρομολόγια, γιατί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς αεροναυτιλίας η αναγγελία της απεργίας πρέπει να γίνει 48 ώρες πριν από την κήρυξή της.

Κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί από τις 06.00 της Παρασκευής έως και τις 06.00 της Τρίτης, ενώ «νεκρώνουν» όλα τα εμπορικά λιμάνια της χώρας για τρεις μέρες: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. Η ΠΝΟ κήρυξε τετραήμερη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, ενσωματώνοντας σε αυτήν και την 24ωρη που είχε κηρύξει για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Στις 12.00, την Παρασκευή, οι ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά απέναντι από τον Αγ. Διονύσιο.

Από το site της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η ΓΣΕΕ με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής και στηρίζοντας τον αγώνα της Ομοσπονδίας Iδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε), προκηρύσσει 24ωρη Γενική Απεργία για την Κυριακή 8 Μάιου, κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων, εντάσσοντας στη συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η συγκεκριμένη Κυριακή, μαζί με άλλες επτά, έχουν οριστεί με μνημονιακούς νόμους ως εργάσιμες για το χώρο του εμπορίου, μέτρο που μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, αφού αφενός μεν οδηγεί στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και αφετέρου λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος των πολυεθνικών, οδηγώντας σε λουκέτο τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.

Η ΓΣΕΕ παράλληλα, από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αγανάκτησή της για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και τη μετάθεση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, επαναλαμβάνοντας ότι για τα συνδικάτα και τον κόσμο της μισθωτής εργασίας η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία αλλά ημέρα μνήμης, τιμής και αγώνα.

Για αυτό η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκεντρώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας, σε χώρο και χρόνο που θα προσδιορίσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.

Η απεργία στις 8 Μαΐου, είναι ανεξάρτητη από την 48ωρη Γενική Απεργία που έχει αποφασίσει η Συνομοσπονδία και η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν κατατεθεί στη Βουλή το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και υπάρξει χρονοδιάγραμμα διαδικασίας και ψήφισης.

  • Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την προκήρυξη της ΓΣΕΕ για την εργατική πρωτομαγιά

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Ελεγκτική Επιτροπή του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ εύχονται σε όλες τις συναδέλφισσες και σε όλους τους συναδέλφους Καλό Πάσχα.

Τους ενημερώνουν δε ότι τα γραφεία του Σωματείου θα παραμείνουν κλειστά από την Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου μέχρι την Τρίτη της Διακαινησίμου 3 Μαίου 2016.

Θα είμαστε μαζί σας από την Τετάρτη 4 Μαίου.

Ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στο πιεστήριο για εκτύπωση η νέα εφημερίδα του Σωματείου μας ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος τ. 125 με πρώτο θέμα την υπενθύμιση για τη Γενική μας Συνέλευση που έχουμε μπροστά μας, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ της Τετάρτη 14 Απριλίου 2016, ώρα 9:30 και πολύ άλλη πλούσια ύλη.

Για να τη διαβάσετε πρώτοι, παρακαλούμε πατήστε ΕΔΩ και το αρχείο pdf θα ανοίξει μπροστά σας…

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΕΤΗΣΙΑΣ  ΓΕΝΙΚΗΣ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του καταστατικού μας, σας  καλούμε στην Ετήσια Απολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας που θα γίνει την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 09/30 το πρωί στον ημιώροφο του ξενοδοχείου <<ΤΙΤΑΝΙΑ>>, Πανεπιστημίου 52, με τα παρακάτω θέματα ημερησιας διάταξης …..

1.      Διοικητίκη Λογοδοσία

2.      Οικονομική Ταμειακή Λογοδοσία

3.      Οικονομική Ταμειακή για τις Πολιτικές Εκδηλώσεις ( Εκδρομές )

4.      Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής

5.      Προυπολογισμός  έτους 2016

6.      Ενημερώση της Γενικής Συνέλευσης από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής για την δράση του Σωματείου.

7.      Συζήτηση για τη Διοικητική και Ταμειακή Λογοδοσία του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής.

8.      Ψηφοφόρια για τα θέματα 1-2-3-4-5

9.      Έγκριση Ψηφίσματος.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η παρουσία και η συμμετοχή ολων των συνταξιούχων των ΗΣΑΠ στην Γενική Συνέλευση είναι καθήκον και υποχρεώση.

Την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου μας δεν θα πρέπει να λείψει κανείς από το προσκλητήριο.

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε συνταξιούχε των ΗΣΑΠ

Μην ξεχνάς ότι με την παρουσία σου και την συμμετοχή σου στην Γενική Συνέλευση  δίνεις δύναμη στο Σωματείο μας.

Δίνεις δύναμη στην Διοίκηση του Σωματείου μας για να μπορεί να προβάλλει και να διεκδικεί τα σοβαρα προβλήματα που απασχολούν ολους τους συνταξιούχους των ΗΣΑΠ, χωρίς καμμια  εξαίρεση.

Εάν το Σωματείο των Συνταξιούχων των ΗΣΑΠ είναι σήμερα ένα από τα πιο δυναμικά και μαζικά Σωματεία αυτό οφείλεται σε όλους εσάς.

Εσάς που σε κάθε κάλεσμα της Διοίκησης δίνετε το αγωνιστικό παρών.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ <<ΤΙΤΑΝΙΑ>>

Αθηνα  10 Μαρτίου 2016

 

Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

Ευθύμιος Ρουσιάς                                              Νικόλαος Μητροκώτσας

Ο πρόεδρος της ΑΓΣΣΕ κ. Νίκος Μουλίνος στο βήμα της εκδήλωσης μας είχε τα καλύτερα λόγια να πει για την προσπάθεια μας στην έκδοση της εφημερίδας μας. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς. Τα λόγια του χαλυβδώνουν τη θέληση μας να γίνουμε καλύτεροι…

Τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου μας, Θύμιος Ρουσιάς, όσο και ο πρόεδρος του Μουσείου Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, Μανώλης Φωτόπουλος, στάθηκαν με πολύ αγάπη στο ζήτημα… Μίλησαν για τις εμπειρίες τους, όπως και ο δημοσιογράφος, Νίκος Θεοδωράκης που έχει την επιμέλεια της. Η αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου ήταν κατάμεστη…

Παρακουλούθησαν με πολύ προσοχή την εκδήλωση για τα 20 χρόνια του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ και στη συνεχεια χειροκρότησαν τα παιδιά του Γυμνασίου, Λυκείου, αλλά και τους φοιτητές των παιδιών ή εγγονιών τους που αρίστευσαν τη χρονιά 2014 – 2015.

  • Περισσότερα θα διαβάσετε στην έντυπη έκδοση του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ που ετοιμάζεται σε λίγο…