Με ιδιαίτερη επιτυχία το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 7:00 το απόγευμα τίμησε την ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 148 χρόνια της Επισκευαστικής Βάσης, το ιστορικό Εργοστάσιο των ΣΑΠ-ΕΗΣ-ΗΣΑΠ, αλλά και στους εργαζόμενους του Εργοστασίου . Με έκθεση 152 ιστορικών φωτογραφιών έξω από τους χώρους του Μουσείου, με ξεναγήσεις σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους και με την παρουσία των δύο ξύλινων οχημάτων Σιδηροδρόμου κατασκευής 1904 στην 3η τροχιά του Σταθμού Πειραιά, προβάλλαμε σε 500 και πλέον επισκέπτες, όχι μόνο την ιστορία των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, την προσφορά των εργαζομένων διαχρονικά, αλλά και το Μουσείο μας.

Το Μουσείο που δημιούργησαν και λειτουργούν οι συνταξιούχοι των ΗΣΑΠ από το 1995.

Πειραιάς 22 Μαΐου 2017

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Φωτόπουλος

Το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων που βρίσκεται μέσα στο Σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 7:00 το απόγευμα θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

α) Έκθεση ιστορικών φωτογραφιών αφιερωμένη στους εργαζόμενους και την Επισκευαστική Βάση, το Εργοστάσιο των ΣΑΠ-ΕΗΣ-ΗΣΑΠ. Στο Εργοστάσιο στο οποίο επισκεύαζαν και συντηρούσαν το τροχαίο υλικό: Ξύλινα και Μεταλλικά Βαγόνια, Τραμ Παραλίας, Τραμ Περάματος και Πράσινα Λεωφορεία, αλλά και κατασκεύαζαν από το 1822 Ξύλινα Βαγόνια.

β) Ξεναγήσεις σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου: Υπόγειο, Ισόγειο, Ημιώροφο, 1ο και 2ο όροφο. γ) Επισκέψεις και ξεναγήσεις στα δύο ξύλινα βαγόνια που κατασκευάστηκαν το 1920 από τους τεχνίτες του Εργοστασίου των ΣΑΠ και επισκευάστηκαν το 1977 από τους τεχνίτες των ΗΣΑΠ.

Τα Ξύλινα Βαγόνια την Κυριακή 21 Μαΐου από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 7:00 το απόγευμα, θα βρίσκονται στην 3η Τροχιά του Σταθμού Πειραιά για να μπορέσει το επιβατικό κοινό και κύρια τα παιδιά να δούνε από κοντά τα ιστορικά αυτά βαγόνια. Πειραιάς 15 Μαΐου 2017

Με εντολή Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Φωτόπουλος

Το 2015 κλείνουν 20 χρόνια από τότε που οι συνταξιούχοι των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων (ΗΣΑΠ) δημιούργησαν το Μουσείο τους.

Σκοπός της ίδρυσης του Μουσείου είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή η πλούσια ιστορία των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, του πρώτου Αστικού Σιδηροδρόμου στην Ελλάδα που πρωτολειτούργησε στις 27 Φεβρουαρίου 1869 και τρίτου στον κόσμο μετά του Λονδίνου το 1863 και της Ν. Υόρκης το 1867, της Εταιρίας που εργαστήκαμε για 30, 35 και 40 χρόνια, αλλά και της προσφοράς των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες και σκληρούς αγώνες (πόλεμοι, δικτατορίες, εξορίες, φυλακίσεις, μισθοί πείνας κ.α.) συνέβαλαν καθοριστικά έτσι ώστε ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να είναι σήμερα ένα από τα πιο αξιόπιστα αστικά συγκοινωνιακά μέσα στην Ελλάδα.

Τι μπορούν να δούνε οι επισκέπτες του Μουσείου:

Στους εκθεσιακούς χώρους του Υπογείου, Ισογείου, Ημιώροφου, 1ου και 2ου ορόφου, θα ενημερωθούν για όλη την ιστορία των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων και συγκεκριμένα:

Για τον Ατμήλατο, τον Ηλεκτρικό, τα Τραμ της Παραλίας, του Περάματος καθώς και για τα Πράσινα Λεωφορεία.

Μπορούν ακόμα να δούνε:

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες για την επισκευή και συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν διαχρονικά στο εργοστάσιο οι μηχανοτεχνίτες, οι σιδηρουργοί, οι τεχνίτες επισκευής οχημάτων σιδηροδρόμου, οι ηλεκτρολόγοι και οι ξυλουργοί όταν επισκεύαζαν, διασκεύαζαν και κατασκεύαζαν τα ξύλινα βαγόνια και άλλα πολλά.

Τέλος μπορούν να δούνε ένα από τα πρώτα ξύλινα βαγόνια κατασκευής του 1904, καθώς και ιστορικά έγγραφα, σχέδια, βιβλία, φωτογραφίες, από όλη την ιστορική διαδρομή της Εταιρίας.

Ενώ στην αίθουσα «Γιάννης Παπαδημητρίου» όλη την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου από το 1920 έως και τις 20 Απριλίου 1967.

Να επισημανθεί ότι:

Το Μουσείο δεν επιχορηγείται από κανέναν δημόσιο φορέα αλλά συντηρείται από πόρους που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τους 2.000 συνταξιούχους, οι οποίοι καταβάλλουν εθελοντικά ένα (1) ευρώ κάθε μήνα από την πενιχρή σύνταξή τους.

Λειτουργεί κάθε μέρα και τα Σαββατοκύριακα από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πειραιάς 3 Φεβρουαρίου 2015

 

Με εντολή Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Φωτόπουλος

Η πρόσφατα συσταθείσα Μικτή Χορωδία του Πειραιά "LIBRO CORO", υπό τη διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή, έχει συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό της, δύο συνθέσεις του Γιάννη Ιωάννου "Τα τρένα". Είναι ένα κομμάτι χωρίς λόγια, ειδικά γραμμένο για την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής και τη συναυλία στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων και το τραγούδι "Ειρήνη" από τον κύκλο "Αχιλλέας ο Μυρμιδόνας" σε στίχους Γ. Τσιτρούλη.

Η Είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ για το κοινό.